top of page

Fúzie s Karin Sarkisjan

Pri spolupráci vždy oceňujem zapálenie a aktivitu. Niekedy som mala pocit, že to ťahám sama, preto, ak niekto o projekt Fúzie prejavil záujem a rád bol účasťou, bol to skvelý pocit. Jednou z takých umelkýň bola aj Karin.


Tuším, že to bolo po Fúzii so Syrčankou Larou Abou Hamdan, ktorú sme vydali za hlbokej korony, mi Karin napísala. Ak by sme mali záujem, hlási sa, arménska fúzia - môže byť. Chvíľu trvalo, než sme sa k sebe dostali, ale po prvej káve sme si spoluprácu v celku ujasnili. Iste. V slovách sa dá ľahko stratiť, a keď niečo vidíte a počujete vo svojej hlave, ešte neznamená, že to uzrie svetlo sveta. Poznáme to všetci, ako si v predstavách totálne ulietame, ja to viem tiež, ale snažím sa držať jednou nohou na zemi, a tým pádom držať aj všetkých ostatných. Veď v jednoduchosti je krása, stále si to hovorím, aj keď ma mnohí presviedčajú o opaku. Po siedmych spoluprácach sme pristúpili na tú naozaj komornú. Len Karin a ja.



Keď mi skladbu Karin poslala, potrebovala som sa dostať do formy, naučiť sa skladbu hrať na klavíri, aby som si mohla svoj textový a spevový part dokonale prispôsobiť. Poslala mi aj voľný preklad jej textu. Bol v zásade celkom všeobecný, preto som sa potrebovala chytiť aspoň niečoho, a to bol názov skladby. Sen. Znie to banálne áno, ale prežívame to všetci. Snívame, bdieme, žijeme alebo len snívame. Pocit z piesne a jej harmónie ma ťahali stále do tenzie, názorovej, akejkoľvek. Tie harmónie sú v podstate tradičné a tento pocit tenzie vytvárať aj majú. A na mňa fungujú dokonale. V texte presne neviem, o čom sníva Karin, z prekladu len viem, že o istej blízkosti niekoho. Má to atmosféru, to je jasné. Niekedy nie je potrebné viac, ale v slovenčine potrebujem hĺbku. Hlavne ju nejako prepojiť s výrazom piesne. A kde sa najlepšie pozrieť? no do seba. Keď ste skôr váhavý typ, ale postupom času prichádzate k nejakej osobnej sile, môže prísť niekto, kto vám ju jedným gestom zoberie a vy ju už len hľadáte, niekde stratenú. To je v skratke môj život. Tak veľmi chcete veriť niekomu, aby ste nemuseli veriť sebe. Ale zase za každým takýmto stratením, stane sa aj to - nájdenie. A to je podľa mňa zmysel strácania sa, lebo ten návrat prinesie vždy mnohonásobne väčšiu silu a stabilitu. Fúzia s Karin je posledná, ako zvyknem hovoriť - pre zatiaľ. Ešte chcem urobiť akustickú verziu piesne Blind tomorrow s Grankom, a samozrejme dokument o Fúziách, ktorý je nekonečný a kapitola Fúzie bude pre mňa - na teraz - uzavretá.

Ako sa hovorí, prázdny pohár sa naplnil a v mojom prípade sa ten ďalší vyprázdnil. Preto idem pracovať na tom, aby som aj ten ďalší postupne doplnila.



Fúzie s Karin Sarkisjan vychádzajú na YouTube 12. mája.




117 views0 comments
bottom of page